Πλήθος παράνομων ενοικιαζόμενων δωματίων στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος παράνομων ενοικιαζόμενων δωματίων στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 14956/14.04.2011

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

 

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, που λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο άδεια. Το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες πληθαίνουν και οι ιδιοκτήτες νόμιμων καταλυμάτων εκφράζουν την αγανάκτησή τους, καθώς η λειτουργία αυτών των μονάδων δημιουργεί προβλήματα στην αγορά. Η λειτουργία των παράνομων δωματίων έχει σοβαρές συνέπειες στο κράτος, καθώς στοιχίζουν απώλεια φόρων, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού και δυσφημίζουν την πόλη. Σημειωτέον, ότι τα καταλύματα που δεν διαθέτουν τη σχετική άδεια δεν υπόκεινται σε ελέγχους για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.

Μάλιστα διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στο διαδίκτυο, εξαπατώντας τουρίστες και προσελκύοντας τους με δέλεαρ τις χαμηλές τιμές, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση. Ενόψει της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία η Θεσσαλονίκη δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών και επισκεπτών, πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με σκοπό να προστατευθούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο. Για αυτό το λόγο οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο, δια των υπηρεσιών του, να επιληφθεί του θέματος και να λάβει άμεσα μέτρα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος και να διακοπεί η λειτουργία των καταλυμάτων, που λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια στη Θεσσαλονίκη;

Απάντηση Υπουργείου